Pelikoneet vertailussa – löydä täydellinen pelikone kotiin

Pelikone

Pelaaminen on monille suomalaisille tärkeä harrastus etenkin syksyllä ja talvella, kun aikaa tulee vietettyä enemmän kotona. Oikeanlainen pelikone tietysti tekee pelaamisesta mukavampaa, olitpa sitten inhohimoinen e-urheilija tai satunnainen kotipeluri. 

Erilaisilla videopeleillä on hyvin erilaisia laite- sekä kapasiteettivaatimuksia. Massiiviset toimintapelit vaativat tietokoneelta paljon tehoa, siinä missä netin pikakasinot ja niiden kolikkopelit pyörivät sujuvasti vaatimattomammallakin kalustolla. 

Alapuolelta voit lukea vinkkejämme pelikoneen valintaan: listalta löytyvät muun muassa prosessori, näytönohjain sekä muistivaatimukset!

Minkälainen prosessori valita?

Prosessorin voi sanoa olevan tietokoneen sydän, sillä se vastaa kaikkien tehtävien suorittamisesta. Mitä suorituskykyisempi prosessori, sitä sujuvammin ja ilman viiveitä pelit pyörivät. 

Tätä nykyä pelaamiseen suositellaan vähintään neliytimistä prosessoria, mutta aktiivisen pelaajan kannattaa harkita myös kuusi- tai kahdeksanytimistä vaihtoehtoa, pelattavien pelien vaatimuksista riippuen tietenkin. 

Esimerkiksi suositut Intel Core i5 tai i7 sekä AMD Ryzen 5 tai 7 ovat erinomaisia valintoja pelaamiseen. Näiden prosessorien hinta-laatusuhde on hyvä ja ne tarjoavat riittävästi tehoa useimpiin peleihin.

Näytönohjaimen vaikutus grafiikoihin

Näytönohjain puolestaan on vastuussa tietokoneen grafiikoista, eli senkään osuutta ei auta vähätellä. Tämän päivän pelit ovat graafisesti upeita toteutuksia, ja parhaan pelikokemuksen saakin irti, kun myös visuaalisesta puolesta pääsee nauttimaan täysin rinnoin. 

Hyvä näytönohjain mahdollistaa korkean resoluution ja grafiikka-asetukset ilman, että suorituskyky kärsii. Tämä on erityisen tärkeää peleissä, joissa on paljon yksityiskohtia ja nopeaa toimintaa. 

NVIDIA GeForce RTX 3060 tai 3070 sekä AMD Radeon RX 6600 XT tai 6700 XT ovat suosittuja ja tehokkaita valintoja tällä hetkellä ja sopivat monenlaiseen käyttöön. 

Kuinka suuri RAM?

RAM eli Random Access Memory on yksi tärkeimmistä tietokoneen ominaisuuksista, sillä se vaikuttaa suoraan yleiseen suorituskykyyn. Riittävä RAM-muisti varmistaa, että pelit ja muut ohjelmat pyörivät sujuvasti ilman tökkimistä. 

RAM-muistin määrä tietokoneissa alkaa aina kahdesta gigasta, mutta pelikäytössä suositeltava minimivaatimus on 15 gigaa. Tämä riittää kaikkiin uusimpiin peleihin ja mahdollistaa sujuvan moniajon, kuten pelin ja suoratoiston yhtäaikaisen käytön. 

Mikäli tietokoneella on tarkoitus tehdä esimerkiksi videoeditointia tai muuta hyvin raskasta toimintaa, kannattaa RAM-muistin kanssa hypätä vielä seuraavalle tasolle eli 32 gigaan. 

Tallennustila SSD

SSD on niin ikään tietokoneen muistia, mutta se toimii eri tapaan kuin RAM. Siinä missä RAM on enemmänkin väliaikainen muisti, on SSD tietokoneen pitkäaikainen varasto ja tallennustila. Tänne tallennetaan ohjelmat, videot ja kaikki muu tietokoneelle säilöttävä materiaali.

SSD-aseman kokoluokka on varsin eri luokassa RAM-muistin kanssa. Peruskäyttöön ja sähköpostien lukemiseen tarkoitettujen tietokoneiden SSD-asemat alkavat tyypillisesti 128 gigasta, mutta pelikäytössä tämä ei ole riittävä määrä. 

Peruskäyttöön ja pelaamiseen yleensä 500 gigaa riittää, etenkin jos käytössä on erillinen HDD-asema suurempia tiedostoja varten. Mikäli haluat pelata varman päälle, kannattaa vielä tuplata tämä aina yhteen teraan asti. 

Jäähdytys sekä äänitaso

Hyvän suorituskyvyn ylläpitämiseksi sekä komponenttien eliniän pidentämiseksi on tärkeää huolehtia myös tietokoneen jäähdytyksestä sekä äänitasosta. Tehokkaan tietokoneen komponentit (erityisesti prosessori ja näytönohjain) tuottavat huomattavasti lämpöä, joten jäähdytys on välttämätöntä. 

Ilmajäähdytys on tietokoneissa yleisin jäähdytystapa. Yksinkertaisesti tämä tarkoittaa tietokoneen sisällä tuuletinta, joka siirtää lämpöä pois tietokoneen komponenteista. Suositut vaihtoehdot ovat Noctua NH-D15 ja Cooler Master Hyper 212.

Mikäli kyseessä on hyvin tehokas pelikone, kannattaa harkita nestemäistä jäähdytystä. Ne ovat monesti myös hiljaisempi vaihtoehto, joten mikäli melu on ongelma, voi vastaus löytyä nestekäyttöisestä jäähdytyksestä. 

Äänitason pitämiseksi mahdollisimman matalalla kannattaa valita äänieristetty kotelo – mikäli tällaista ei ole, voi jäähdytyksestä aiheutuva hurina olla pienessä huoneessa yllättävänkin häiritsevä.

Älä unohda lisävarusteita

Hyvä pelikone on itse asiassa monen pienemmän tekijän summa – tietokone itsessään on lopulta vain yksi osa kokonaisuutta. Tämän päälle tulevat oikeat lisävarusteet, eli hiiri, näppäimistö, näyttä, kuulokkeet ja monet muut lisävarusteet.

Toimintapelejä pelaavien kannattaa kiinnittää huomiota hyvän hiiren valintaan. Pelaamiseen suunnitellut hiiret tarjoavat korkean DPI (dots per inch) -tason, mikä mahdollistaa tarkan ja nopean liikkeen. Toisin sanoen nämä hiiret siis pysyvät toiminnassa mukana. 

Mitä näppäimistöihin tulee, ovat mekaaniset näppäimistöt pelaajien keskuudessa niiden tarkkuuden, kestävyyden ja hyvän tuntuman vuoksi. Cherry MX -kytkimet (punaiset, siniset, ruskeat) ovat yleisiä ja tarjoavat erilaisia tuntumia ja ääniä.

Oma lukunsa on tietysti näyttö: pelinäytön resoluutio vaikuttaa suoraan kuvanlaatuun. Suosittuja resoluutioita ovat 1080p, 1440p ja 4K. Mitä korkeampi resoluutio, sitä terävämpi kuva, mutta myös sitä enemmän se vaatii näytönohjaimelta.

Näiden lisäksi onnistuneeseen pelikokemukseen vaaditaan myös hyvät kuulokkeet sekä mikrofoni. HyperX Cloud II ja SteelSeries Arctis 7 ovat suosittuja vaihtoehtoja.

Oikean käyttöjärjestelmän valinta

Tietokoneille on saatavilla erilaisia käyttöjärjestelmiä, kuten Windows, MacOS sekä Linux. Käyttöjärjestelmän valinta on tärkeää, sillä se vaikuttaa suoraan siihen, millaisia pelejä ja sovelluksia voit käyttää, ja kuinka hyvin koneesi toimii.

Windows on yleisin käyttöjärjestelmä pelikoneissa, ja suurin osa peleistä on suunniteltu nimenomaan Windows-ympäristöön. Pelien yhteensopivuus on erinomainen, ja lähes kaikki suuret pelijulkaisut toimivat Windowsilla.

Linux-käyttöjärjestelmät, kuten Ubuntu ja Fedora, ovat ilmaisia ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. Tämä tarkoittaa, että voit muokata ja jakaa käyttöjärjestelmää vapaasti. Näille käyttöjärjestelmille on kuitenkin saatavilla selvästi vähiten pelijulkaisuja. 

MacOS puolestaan on Applen kehittämä käyttöjärjestelmä, joka on optimoitu toimimaan saumattomasti Applen laitteiden kanssa. Se tarjoaa käyttäjäystävällisen käyttöliittymän, jolla on oma vankka kannattajakuntansa. 

Käyttöjärjestelmän valinnassa onkin kyse lähinnä mielipidekysymyksestä – kaikille saatavilla oleville käyttöjärjestelmille löytyy oma fanikuntansa. 

Hinta-laatusuhde ja budjetointi

Kaikilla meistä on käytettävissä hyvin erilainen budjetti pelikoneen hankkimiseksi. Kun valitset pelikoneen, on tärkeää miettiä hinta-laatusuhdetta ja asettaa realistinen budjetti. Onneksi valikoimaa on tänä päivänä niin paljon, että lähes jokaiseen budjettiin löytyy sopiva laite. 

Valmiit pelikoneet ovat hyvä vaihtoehto etenkin niille, joilla ei vielä ole kovin paljoa ymmärrystä aiheesta. Mikäli kuitenkin tunnet olosi itsevarmaksi, voi budjettinäkökulmasta olla hyvä vaihtoehto ostaa komponentit erillisinä ja laittaa tietokone itse kasaan. 

Kenties tärkeimmät valinnat ovat tietokoneen prosessori sekä RAM että SSD. Näillä tekijöillä on tietokoneen käytettävyyteen ja toimintaan niin suuri vaikutus, että mikäli mahdollista, ei niistä juurikaan kannata tinkiä. 

Mikäli olet hankkimassa pelikonetta kotiin pienellä budjetilla, voi olla hyvä vaihtoehto tutustua myös käytettyihin vaihtoehtoihin. Torin kaltaisen palveluiden kautta löytyy paljon hyviä vaihtoehtoja ja hintataso on edullisempi kuin että hankkisi kaupasta uuden laitteen. 

Lisää rakastettavia juttuja: